Εντυπώσεις της αντιπροσωπείας της ομάδας Comenius του Λυκείου Ασβεστοχωρίου από την Τουρκία

 

Ο διευθυντής του τουρκικού σχολείου υποδέχεται στο γραφείο του τους καθηγητές των τεσσάρων χωρών

Με ξεχωριστές εντυπώσεις όσον αφορά το ίδιο το πρόγραμμα, αλλά και τη διαμονή στην πόλη Polatli της Τουρκίας επέστρεψε η αντιπροσωπεία της ομάδας Comenius  του Λυκείου Ασβεστοχωρίου. Στην πόλη αυτή έγινε η πρώτη συνάντηση ανάμεσα σε σχολεία της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Τουρκίας που τα φιλοξένησε, και του Λυκείου Ασβεστοχωρίου.

«Η φιλοξενία των εκεί συναδέλφων μας αλλά και των οικογενειών στα σπίτια των οποίων διέμειναν οι τέσσερεις μαθήτριές μας ήταν τόσο ζεστή που μας δημιούργησε προβληματισμό για το αν θα τα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε εξίσου όταν θα έρθουν αυτοί στο Ασβεστοχώρι, τον  Απρίλιο του 2013, όπως τελικά κανονίστηκε», δήλωσαν τα μέλη της αντιπροσωπείας της κωμόπολής μας μετά την επιστροφή τους από τη γειτονική χώρα, προσθέτοντας: « Όμως εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μας συνεχάρησαν για τη συμπεριφορά των τεσσάρων μαθητριών μας, για τη στάση τους μέσα στο σχολείο, έξω από το σχολείο στις κοινές μας εκδηλώσεις, αλλά και στα σπίτια των οικογενειών που φιλοξενήθηκαν.

Στο χώρο εργασίας των ομάδων

Όσον αφορά το ίδιο το πρόγραμμα παρουσιάστηκε από το κάθε σχολείο το λογότυπο του θέματός μας  (η ζωή των γυναικών στην Ευρώπη που αλλάζει) το οποίο είχαμε ετοιμάσει. Καλύτερο ανακηρύχτηκε το λογότυπο του σχολείου της Ιταλίας και μάλλον δεν είχαμε καμία ελπίδα να επικρατήσουμε  καθώς το συγκεκριμένο σχολείο είναι art- school».

Από την επίσκεψη σε γραφική γειτονιά της Άγκυρας

Αναμνηστική φωτογραφία μπροστά στην Αγία Σοφία, στην Κωνσταντινούπολη

Κατά την εκεί διαμονή τους, που ήταν πλούσια σε πολιτιστικό περιεχόμενο, τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας Comenius του Λυκείου Ασβεστοχωρίου,  επισκέφτηκαν το αρχαίο Γόρδιο στο μουσείο του οποίου είδαν εκθέματα της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το μουσείο Ανατολικών Πολιτισμών στην Άγκυρα, καθώς επίσης και την Κωνσταντινούπολη, που ένα μεγάλο κομμάτι της αποτελεί από μόνο του μουσείο διαφορετικών πολιτισμών.

Ο δήμαρχος της πόλης Polatli υποδέχτηκε στο γραφείο του τους καθηγητές των σχολείων των 4 χωρών. Στο στιγμιότυπο ενώ απονέμει αναμνηστικό στο διευθυντή του Λυκείου Ασβεστοχωρίου Δ. Παπαδόπουλο

«Μια ξεχωριστά πικρή εμπειρία αποτέλεσε για μας το ίδιο το σχολείο στο Polatli», επισημαίνουν τα μέλη της αντιπροσωπείας μας εξηγώντας στη συνέχεια το λόγο: «όταν μπαίνοντας για πρώτη φορά στο κτίριο μας οδήγησαν στο γραφείο του διευθυντή για τα σχετικά καλωσορίσματα , η αμηχανία μας ήταν μεγάλη, καθώς βρεθήκαμε σε ένα πολύ μεγάλο και πολύ περιποιημένο γραφείο, που παρόμοιο δεν έχουμε δει σε δικά μας σχολεία. Το σχολείο αυτό διαθέτει υποδομές που σε μας μοιάζουν πολυτέλεια, όπως  εργαστήρια φυσικών μαθημάτων με διαδραστικούς πίνακες και βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο όπου μπορούν να κάθονται οι μαθητές και να μελετούν μέσα από μια μεγάλη ποικιλία εξωδιδακτικών  βιβλίων. Επίσης στο σχολείο απασχολούνται δύο ψυχολόγοι , γιατί όπως μας δήλωσε ένας από τους εκεί συναδέλφους μας “οι καθηγητές κάνουν το μάθημά τους αλλά οι έφηβοι έχουν προβλήματα που πρέπει κάποιος να τους τα λύνει”. Το σχολείο αυτό είναι ένα από τα τυπικά σχολεία της περιοχής και δε βρίσκεται στην παραλιακή περιοχή της Τουρκίας που θεωρείται η πιο αναπτυγμένη περιοχή του κράτους αλλά στο εσωτερικό. Παλιότερα που το σχολείο μας είχε συμμετάσχει σε παρόμοιο πρόγραμμα στη Γαλλία, είχαμε βρει εκεί καλύτερες υποδομές, αλλά σε αυτό το ταξίδι δε φανταζόμασταν ότι θα νιώθαμε και πάλι μειονεκτικά».

Η δεύτερη συνάντηση θα γίνει στο σχολείο της Ιταλίας στην περιοχή Bergamo από τις 3 Μαρτίου 2012 έως τις 10 του ίδιου μήνα, και η τρίτη  στο Ασβεστοχώρι, κατά το μήνα Απρίλιο. Θα ακολουθήσουν άλλες δύο συναντήσεις στα σχολεία της Πολωνίας και της Ρουμανίας αντίστοιχα που θα πραγματοποιηθούν κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014.

Αυτή η εγγραφή καταχωρήθηκε στην κατηγορία Εκπαίδευση, Επίκαιρα θέματα, Λύκειο: Δραστηριότητες. Προσθέστε στα αγαπημένα το μόνιμο σύνδεσμο. Παρακολουθήστε κάθε σχόλιο εδω με το RSS feed της καταχώρησης. Τόσο τα σχόλια όσο και η ιχνηλασία σεν επιτρέπονταιPowered by WordPress.