Ενάμιση αιώνα συνεχούς λειτουργίας και εκπαιδευτικής προσφοράς συμπληρώνουν τα νηπιαγωγεία Ασβεστοχωρίου

Η παλαιότερη φωτογραφία νηπιαγωγείου του Ασβεστοχωρίου που σώζεται

 

Από τα παλαιότερα της χώρας τα νηπιαγωγεία του Ασβεστοχωρίου, συμπληρώνουν, σύμφωνα με έγγραφα που διασώζονται αλλά και προφορικές μαρτυρίες, περίπου ενάμιση αιώνα συνεχούς λειτουργίας και εκπαιδευτικής προσφοράς.

Ο ακριβής χρόνος ίδρυσής τους είναι δύσκολο να προσδιοριστεί επακριβώς. Εκείνο, όμως, που γνωρίζουμε από διάφορες πηγές που υπάρχουν είναι ότι το 1860 στο γραμματοδιδασκαλείο που ιδρύθηκε στο Ασβεστοχώρι, φοιτούσαν και νήπια.

Αρχικά όλα τα παιδιά έκαναν τα μαθήματά τους στο νάρθηκα της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου.

Λίγα χρόνια αργότερα, οι μαθητές διαχωρίστηκαν και το 1879 λειτουργούσαν 2 νηπιαγωγεία.

Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, η νυν (ανενεργή) Δημοτική Αίθουσα Εκδηλώσεων, πρωτολειτούργησε ως νηπιαγωγείο, περί το 1880.

Κατά την τρέχουσα σχολική περίοδο 2011-2012, στα 2 νηπιαγωγεία του Ασβεστοχωρίου φοιτούν συνολικά 97 μαθητές, ενώ διδάσκουν 7 νηπιαγωγοί.

Στο 1ο νηπιαγωγείο, που στεγάζεται πίσω από το 1ο δημοτικό σχολείο και λειτουργεί και ολοήμερο τμήμα, για την εξυπηρέτηση των εργαζόμενων γονέων, φοιτούν 48 παιδιά, ενώ υπηρετούν 4 νηπιαγωγοί. Διευθύντριά του είναι η Σοφία Σπανούδη.

Στο 2ο που στεγάζεται στο κτίριο όπου παλαιότερα λειτουργούσε το Αρρεναγωγείο, φοιτούν 49 παιδιά, υπηρετούν 3 νηπιαγωγοί και διευθύντριά του είναι η Γραμματική Χωμματά. Στο σχολείο αυτό λειτουργεί και τμήμα ένταξης για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.

Αυτή η εγγραφή καταχωρήθηκε στην κατηγορία Εκπαίδευση, Επίκαιρα θέματα. Προσθέστε στα αγαπημένα το μόνιμο σύνδεσμο. Παρακολουθήστε κάθε σχόλιο εδω με το RSS feed της καταχώρησης. Τόσο τα σχόλια όσο και η ιχνηλασία σεν επιτρέπονταιPowered by WordPress.