Μεγάλη η συμμετοχή του κόσμου στον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου

Με τη συμμετοχή πλήθους πιστών γιορτάστηκε ο πολιούχος τού Ασβεστοχωρίου, Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος.

Ο φετινός εορτασμός, πλαισιώθηκε από εκδηλώσεις, ανάλογες εκείνων που πραγματοποιούνταν μέχρι τη δεκαετία του ’70.

Μέλη του Ιππικού Ομίλου Ασβεστοχωρίου συνόδευαν την εικόνα

Οι εκδηλώσεις έγιναν την παραμονή της γιορτής του Αγίου, οπότε, νωρίς το απόγευμα, τελέστηκε μέγας πανηγυρικός Εσπερινός. Ακολούθησε η περιφορά της εικόνας, στους κεντρικούς δρόμους της κωμόπολης, συνοδεία αλόγων του Ιππικού Ομίλου, όπως επέβαλε το έθιμο, αλλά και μελών παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων των συλλόγων της και εκατοντάδων πιστών.

Μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών κατά την περιφορά της εικόνας

Μέλη του εφηβικού τμήματος του Μουσικοχορευτικού - Λαογραφικού Συλλόγου κατά την περιφορά της εικόνας

Μόλις έφτασε η εικόνα  στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στο κεντρικό πάρκο του Ασβεστοχωρίου, τοποθετήθηκε στο προαύλιό του για προσκύνημα και στη συνέχεια άρχισαν οι εκδηλώσεις, με παραδοσιακά τραγούδια, και χορούς από τους τρεις συλλόγους τής κωμόπολης που διαθέτουν χορευτικά τμήματα, καθώς και το κουρμπάνι.

Το Χορευτικό Ασβεστοχωρίου της ΔΕΠΑ

Μετά την ολοκλήρωσή τους, ακολούθησε γλέντι με τη συμμετοχή των παρευρισκόμενων, που κράτησε ως αργά το βράδυ.

Το χορευτικό ενηλίκων του Μουσικοχορευτικού – Λαογραφικού Συλλόγου

Το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών

Φανερά συγκινημένοι κάποιοι ηλικιωμένοι Ασβεστοχωρίτες, έλεγαν πως «η εκδήλωση τούς θύμισε άλλες όμορφες εποχές», και εξέφραζαν την επιθυμία, κατά τα επόμενα χρόνια να υπάρξουν λαϊκά γλέντια, υπό τους ήχους των κατεξοχήν παραδοσιακών οργάνων της κωμόπολης, των ζουρνάδων…

Στους παρευρισκόμενους, προσφέρθηκε κριθαράκι με κρέας, καθώς επίσης και γλυκά. Το κρέας ήταν προσφορά των κτηνοτρόφων της περιοχής, ενώ τα γλυκά και τα άλλα τρόφιμα, πρόσφεραν καταστήματα του Ασβεστοχωρίου, αλλά και αρκετοί ιδιώτες. Σε όλους τους παραπάνω, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για τη χειρονομία τους αυτή. Συγχαρητήρια αξίζουν επίσης στους διοργανωτές, ιερείς του ναού, και στις κυρίες που έφεραν εις πέρας το δύσκολο έργο του μαγειρέματος, εκατοντάδων μερίδων φαγητού, καθώς και σε όσους τις σέρβιραν.

Το πρωί, ανήμερα της γιορτής, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

                                                                                                          Νίκος Γιώτης

Αυτή η εγγραφή καταχωρήθηκε στην κατηγορία Εκκλησία - Θρησκευτικές Εκδηλώσεις, Επίκαιρα θέματα. Προσθέστε στα αγαπημένα το μόνιμο σύνδεσμο. Παρακολουθήστε κάθε σχόλιο εδω με το RSS feed της καταχώρησης. Τόσο τα σχόλια όσο και η ιχνηλασία σεν επιτρέπονται



Powered by WordPress.