Εσπερινός στον Άγιο Παντελεήμονα

Παρουσία λίγων πιστών πραγματοποιήθηκε εσπερινός στο εξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα, στα ερείπια – απομεινάρια του βυζαντινού μοναστηριού, στην περιοχή του Σέιχ Σου όπου βρίσκεται το κτήμα της οικογένειας Πασχάλη.

Τον εσπερινό τέλεσε και φέτος την παραμονή της εορτής του Αγίου Παντελεήμονα, ο π. Βασίλειος Εξουζίδης. Οι λιγοστοί πιστοί, από το Ασβεστοχώρι στην πλειονότητά τους, σε αντίθεση με τις προηγούμενες δεκαετίες, οπότε μετέβαιναν στο εξωκκλήσι πεζοί, πήγαν με αυτοκίνητα, αφού οι περισσότεροι πλέον δεν γνωρίζουν το μονοπάτι, το οποίο ακολουθώντας οι γονείς τους, το επισκέπτονταν.

“Παίρναμε τις λειτουργιές μας και νερό για το δρόμο και πηγαίναμε κάθε χρόνο να προσκυνήσουμε τη χάρη του Αγίου”, μας είπε χαρακτηριστικά μια ηλικιωμένη Ασβεστοχωρίτισσα. “Ανεβαίναμε στην Αγία Παρασκευή κι από κει πιάναμε το μονοπάτι που μας οδηγούσε στον Άγιο Παντελεήμονα”, πρόσθεσε, με τη νοσταλγία έκδηλη στο πρόσωπό της.

Τα ερείπια – απομεινάρια του βυζαντινού μοναστηριού ή  τα ανακάλυψε ο αείμνηστος συντοπίτης μας, Στέργιος Πασχάλης, ο οποίος σκάβοντας το αμπέλι του το 1949, διαπίστωσε με δέος πως άνοιξε ξαφνικά μία βαθιά τρύπα. Αρχικά έριξε μερικές πέτρες ώστε να διαπιστώσει το βάθος της και στη συνέχεια ειδοποίησε τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να αποφανθούν τι ακριβώς ήταν.

Από την αρχή, όπως έλεγε, υποψιάστηκε ότι μπορεί να ήταν τα ερείπια ενός βυζαντινού μοναστηριού που άκουγε από τον παππού του ότι υπήρχε στην περιοχή, και τελικά δε διαψεύσθηκε, αφού οι αρχαιολόγοι της εφορείας που ανέλαβε την ανασκαφή κατέληξαν σ’ αυτό το συμπέρασμα. Βρήκαν δε και μία τοιχογραφία την οποία πήραν, προκειμένου, μάλλον, να τη συντηρήσουν και να τη διασώσουν.

Όπως ανέφεραν παλιοί Ασβεστοχωρίτες, το τέμπλο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου, που χτίστηκε περί τα 1800, πιθανόν να προέρχεται από το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα. Πρόκειται, πάντως, για πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί, είτε μέσα από έγγραφα, είτε από κάποια ένδειξη επάνω στο τέμπλο και γιαυτό την αναφέρουμε με κάθε επιφύλαξη.

Νίκος Γιώτης

Αυτή η εγγραφή καταχωρήθηκε στην κατηγορία Εκκλησία - Θρησκευτικές Εκδηλώσεις, Επίκαιρα θέματα. Προσθέστε στα αγαπημένα το μόνιμο σύνδεσμο. Παρακολουθήστε κάθε σχόλιο εδω με το RSS feed της καταχώρησης. Τόσο τα σχόλια όσο και η ιχνηλασία σεν επιτρέπονται


Ένα Σχόλιο