Χωρίς κατηγορία

Παρουσίαση του βιβλίου

Σχόλια κλειστά

Ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης επανεξελέγη δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη. Τι ψήφισε το Ασβεστοχώρι

Σχόλια κλειστά

Χιόνια στο καμπαναριό

Σχόλια κλειστά

Εορτασμός του Αγίου Ακακίου του Ασβεστοχωρίτη

Από τα "Ακάκεια 2003"
                                              Από τα «Ακάκεια 2003″

Η μνήμη του Αγίου Ακακίου του Ασβεστοχωρίτη τιμάται την 1η Μαΐου στο Ασβεστοχώρι, ιδιαίτερο τόπο καταγωγής του.

Στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης 30 Απριλίου, παραμονής της εορτής, θα τελεστεί Λιτανεία και στις 6 Μέγας Εσπερινός, στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου.

Το πρωί της 1ης Μαΐου, ανήμερα της εορτής θα τελεστεί, επίσης στο ναό του Αγίου Γεωργίου, Θεία Λειτουργία.

Ετοιμασία του κουρμπανιού στο Κουρί, από μέλη της Νεανικής Εστίας, το 2007
Ετοιμασία του κουρμπανιού στο Κουρί, από μέλη της Νεανικής Εστίας, το 2007

Παλιότερα η Θεία Λειτουργία τελούνταν στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία και ακολουθούσαν με ευθύνη της Νεανικής Εστίας Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου, εορταστικές εκδηλώσεις και κουρμπάνι στο δάσος Κουρί, στην οποία συμμετείχαν και χορευτικά συγκροτήματα.

 

Βίος Αγίου Ακακίου*

 Ο Αθανάσιος (αυτό ήταν το κοσμικό όνομα του Ακακίου) καταγόταν από το Νεοχώρι (σημερινό Ασβεστοχώρι) της Θεσσαλονίκης. Οι γονείς του, ευρισκόμενοι στις Σέρρες, αναγκάστηκαν να παραδώσουν τον εννιάχρονο Αθανάσιο σε κάποιον υποδηματοποιό για να του διδάξει την τέχνη του. Η σκληρή συμπεριφορά του αφεντικού του και η κακομεταχείριση τον εξώθησαν στην εξόμωση προκειμένου να απαλλαγεί από τα βάσανα για  να  ζήσει  μια  καλύτερη  ζωή.  Μεγάλη  Παρασκευή  τον  έπεισαν να  αλλαξοπιστήσει! Να αρνηθεί το Χριστό! Να γίνει Μωαμεθανός! Υιοθετήθηκε από τον Τούρκο ηγεμόνα της περιοχής Ισούφ Μπέη κι έμεινε κοντά του εννιά χρόνια. Σε ηλικία δεκαοχτώ ετών και εξαιτίας προβλημάτων που είχε με τη μητριά του συκοφαντήθηκε και εκδιώχθηκε. Τότε άρχισε ο δρόμος της επιστροφής.

Γύρισε κοντά στους γονείς του, στη Θεσσαλονίκη. Ακολουθώντας τις συμβουλές τους μεταβαίνει στο “Αγιον “Ορος, όπου αφού περιπλανήθηκε σε αρκετές μονές, κατέληξε τελικά στη Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου, στη συνοδεία του Γέροντος Νικηφόρου, υποτακτικός στο Γέροντα Ακάκιο. Έγινε μοναχός με το όνομα Ακάκιος και έπειτα από διάστημα έντονης ασκήσεως, έχοντας τις ευλογίες των πατέρων, ξεκίνησε στις 10 Απριλίου 1816 για την Κωνσταντινούπολη, για να ξεπλύνει τη ντροπή που ένιωθε…

Το Σάββατο 29 Απριλίου, αφού προετοιμάστηκε κατάλληλα λαμβάνοντας τα άχραντα μυστήρια, έφτασε «εις τό ανώτατον κριτήριον των Οθωμανών», όπου ομολόγησε δημοσίως και με παρρησία την πίστη του στον Χριστό! Στην προσπάθειά τους να τον μεταπείσουν, τον φυλάκισαν, τον κολάκευσαν, τον εκφόβισαν, του έδωσαν υποσχέσεις, τον βασάνισαν. Δεν τον κλόνισαν όμως. Και, όταν είδαν το σταθερό του φρόνημα, κατάλαβαν πως μάταια κόπιαζαν. Αποφάσισαν, λοιπόν, να τον σκοτώσουν. “Ετσι, την 1η Μαΐου 1816, ημέρα Δευτέρα και ώρα 5η «εις τόπον καλούμενον Δακτυλόπορτον» ο Ακάκιος παρέδωσε δια του ξίφους το αίμα του.

Την  τρίτη ημέρα από το μαρτύριό του  εξαγοράστηκε το λείψανό του και μεταφέρθηκε στο “Αγιον “Ορος. Στις 9 Μαΐου, στην Καλύβη του αγίου Νικολάου, ενταφιάστηκε, σύμφωνα με την επιθυμία του, στο παρεκκλήσι των οσιομαρτύρων Ευθυμίου και Ιγνατίου, μπροστά στην εικόνα της Παναγίας.

Η κοινή μνήμη των τριών οσιομαρτύρων, του αγίου Ευθυμίου από τη Δημητσάνα, του Αγίου Ιγνατίου από την παλιά Ζαγορά και του αγίου Ακακίου του Νεοχωρίτου (Ασβεστοχωρίτου) τιμάται την 1η Μαΐου, ημέρα του μαρτυρίου του Ακακίου.

Ο Άγιος Ακάκιος είναι ένας από τους τοπικούς αγίους της Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Εξαιρετικά δε τιμάται στο Ασβεστοχώρι, ιδιαίτερο τόπο καταγωγής του.

*Από το Ημερολόγιο του 1997, της Ι. Μ. Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως.

Νίκος Γιώτης

 

 

 

 

 

 

Σχόλια κλειστά

10η Γιορτή της Άνοιξης

Με ποικίλες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους πραγματοποιείται φέτος για 10η συνεχή χρονιά από την Παρασκευή 7 έως και την Κυριακή 9 Ιουνίου στην αυλή των Δημοτικών Σχολείων Ασβεστοχωρίου, η Γιορτή της Άνοιξης.

Οι εκδηλώσεις αφορούν κυρίως το παιχνίδι, το θέατρο, τη μουσική, τα εικαστικά και το χορό.

Το βράδυ του Σαββάτου μετά τις 9.30 υπάρχει Λαϊκή Βραδιά, με την Ορχήστρα Δασκάλων “Βασίλη Τυχάλα”, η οποία αναμένεται και φέτος να εξελιχθεί σε ξέφρενο γλέντι με τη συμμετοχή του κόσμου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα το ίδιο βράδυ θα υπάρξει και ρίψη πυροτεχνημάτων.

Το πρωί της Κυριακής θα υπάρξουν ποδηλατοδράσεις στις οποίες θα συμμετάσχουν όσα παιδιά πάνε στο χώρο με τα ποδήλατά τους.

Η τιμή συμμετοχής στα παιχνίδια είναι 2,5 ευρώ με απεριόριστη διάρκεια.

Σε όλη την διάρκεια της Γιορτής θα λειτουργεί πλήρες κυλικείο με ποτά, σάντουιτς, παγωτά και καφέδες.

Τις εκδηλώσεις διοργανώνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων Ασβεστοχωρίου.

Σχόλια κλειστά


Powered by WordPress.