Νέα Γενεά

Ιστορία

Η Νέα Γενεά Ασβεστοχωρίου είναι ένας από τους αρχαιότερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους, όχι μόνο της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας (ΕΠΣΜ), αλλά της Ελλάδας, με έτος ιδρύσεώς της το 1926. Τη χρονιά δηλαδή που συστάθηκε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ).

Τη χρονιά εκείνη ορισμένοι κάτοικοι του χωριού με μεγάλη αγάπη προς τον αθλητισμό, δημιούργησαν το σύλλογο αυτό που έμελλε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο κατά τις επόμενες δεκαετίες όχι μόνο σε αθλητικό, αλλά και σε ψυχαγωγικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η θρυλική Νέα Γενεά, της οποίας τα χρώματα είναι το κίτρινο και το μαύρο, γρήγορα απέκτησε και ιδιόκτητο γήπεδο, όπου προπονούνταν οι αθλητές της και διοργανώνονταν αγώνες, τους οποίους παρακολουθούσαν και φίλαθλοι από άλλα χωριά της περιοχής, δεδομένου ότι προπολεμικά, αλλά και κατά τα πρώτα χρόνια μετά τον πόλεμο, ήταν η μοναδική ποδοσφαιρική ομάδα στα προάστια της Θεσσαλονίκης.

Το 1996, έγινε μία προσπάθεια από την τότε κοινοτική αρχή Ασβεστοχωρίου να παραχωρηθεί το γήπεδό της στην κοινότητα ώστε να κατασκευαστεί σ’ αυτό κλειστό γυμναστήριο. Το γυμναστήριο κατασκευάστηκε, αλλά ανήκει στο σωματείο, μιας και δεν μπορεί να ισχύσει τέτοιου είδους παραχώρηση.

Από τις τάξεις της κατά τη μακρόχρονη πορεία της αναδείχθηκαν αρκετοί ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν σε ομάδες εθνικών κατηγοριών, όπως οι Τάσος Νείρος (Καστοριά), Σάκης Ματζούκης (Μ. Αλέξανδρο), Γιώργος Φ. Μαντζιούκης (Ποσειδώνα Μηχανιώνας), ενώ πολλοί παρότι είχαν τα προσόντα και προτάσεις, προτίμησαν για διάφορους λόγους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μόνο στην ιστορική ομάδα τους.

Κατά η δεκαετία του ’60 οι πολυπληθείς φίλαθλοί της δημιούργησαν και τραγούδι, οι στίχοι του οποίου ήταν εμπνευσμένοι από επιτυχίες της, και αποσκοπούσε και στην παρότρυνση για οικονομική ενίσχυσή της. Το ερμήνευαν σε αγώνες αλλά και σε διάφορες εκδηλώσεις της (π.χ. χοροεσπερίδες) και το αποκαλούσαν «ύμνο της Νέας Γενεάς» και ήταν ο ακόλουθος:

ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΕΑΣ

Εμείς η Νέα Γενεά

με πάσες και με σουτ γερά

νικήσαμε το Λαγκαδά

Κύμινα και Κουκλουτζά (Εύοσμος)

 

Βάλτε όλοι στο πορτοφόλι για τη Νέα Γενεά

Βάλτε όλοι στο πορτοφόλι για τη Νέα Γενεά

 

Έχουμε ομάδα ισχυρή

και άμυνα γενναία

γι αυτό και μας χειροκροτεί

όλη η νεολαία

 

Βάλτε όλοι στο πορτοφόλι για τη Νέα Γενεά

Βάλτε όλοι στο πορτοφόλι για τη Νέα Γενεά

 

Εμείς η Νέα Γενεά

με πάσες και με σουτ γερά

νικήσαμε τα Κύμινα

Φίλυρο και Πανόραμα

 

Βάλτε όλοι στο πορτοφόλι για τη Νέα Γενεά

Βάλτε όλοι στο πορτοφόλι για τη Νέα Γενεά

 

 ΒΟΛΕΪ

 Το 1983 δημιουργήθηκε τμήμα βόλεϊ, η γυναικεία ομάδα του οποίου εννιά χρόνια αργότερα ανήλθε στη β΄ εθνική κατηγορία. Παράλληλα, αξιοποιώντας το κλειστό γυμναστήριό της, ανέπτυξε τμήματα υποδομής. Η εξαιρετική προσπάθεια των υπευθύνων της απέδωσε καρπούς το 2001, οπότε η ομάδα των παγκορασίδων της, κατέκτησε τη 2η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Ακολούθησε η κατάκτηση, από τις κορασίδες, δύο συνεχόμενων πρωταθλημάτων της Ένωσης Πετοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΕΠΕΣΘ), το 2002 και το 2003, και άλλων δύο στις νεανίδες το 2004 και το 2005.

Τα πρωταθλήματα αυτά συνοδεύτηκαν από συμμετοχές στα αντίστοιχα Πανελλήνια Πρωταθλήματα, στα οποία η Νέα Γενεά κατέλαβε δύο φορές την τέταρτη θέση (2003, 2004).

Το 2006 η γυναικεία ομάδα, διαφήμισε με τον καλύτερο τρόπο πανελληνίως το Ασβεστοχώρι, με την άνοδό της στην Α2 εθνική κατηγορία, κατακτώντας το πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής.

Το Ασβεστοχώρι διαφημίστηκε, επίσης, και μέσω του οργανωτικού τομέα, όταν η Νέα Γενεά σε συνεργασία με το δήμο, διοργάνωσε το 2003 το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κορασίδων και το 2004 το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νεανίδων.

Αξιοσημείωτη, όσον αφορά τον οργανωτικό τομέα, ήταν και η επίσκεψη της εθνικής ομάδας γυναικών στο Ασβεστοχώρι, όπου έδωσε φιλικό αγώνα με την εθνική ομάδα της Σλοβακίας.

Νικ. ΓιώτηςPowered by WordPress.