Ο μοναδικός φορέας που τίμησε και φέτος στο Ασβεστοχώρι τον πρώτο νεκρό του Μάη του ’36, Τάσο Τούση, πραγματοποιώντας στη γενέτειρά του εκδήλωση και κατέθεσε στεφάνια στο μνημείο του ήταν η Τ.Ο. Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.
Η σημερινή κεντρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ασβεστοχωρίου, ενώ στη συνέχεια οι συγκεντρωθέντες μετέβησαν στο μνημείο του Τάσου Τούση και κατέθεσαν στεφάνια.
Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα ευαισθητοποιηθούν και οι τοπικές και οι δημοτικές αρχές και θα πράξουν κάτι ανάλογο.
Ο Τάσος Τούσης δεν ήταν απλά ένας από τους πολλούς νεκρούς που έδωσαν τη ζωή τους για τα δικαιώματα των εργατών, αλλά έμεινε γνωστός, ως ο πρώτος νεκρός του Μάη του ’36. Τον μήνα εκείνο, λίγο καιρό πριν τη δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά, με διορισμένο όμως πρωθυπουργό τον μετέπειτα δικτάτορα, από τον βασιλιά Γεώργιο, άρχισε η μεγάλη απεργία των καπνεργατών. Στις 9 Μαΐου οι αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης απαγόρευσαν στην πορεία των εργατών να πλησιάσει στο κτίριο διοίκησης της πόλης, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν σοβαρά επεισόδια. Ο 25χρονος Ασβεστοχωρίτης αυτοκινητιστής, Τάσος Τούσης, έπεσε νεκρός, από πυρά αστυνομικών. Ήταν το πρώτο θύμα στα γεγονότα του Μάη του ‘36. Οι απεργοί αμέσως ξήλωσαν μία πόρτα και τοποθέτησαν πάνω της τη σορό του νεκρού.
Όπως είναι γνωστό η φωτογραφία με το μοιρολόι της μάνας του νεκρού διαδηλωτή, Κατίνας Τούση, που θρηνούσε πάνω από τη σορό του γιου της, ενέπνευσε τον Γιάννη Ρίτσο, να γράψει τον «Επιτάφιο» τον οποίο μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης.
Νίκος Γιώτης