Συγκίνησε και φέτος τους πιστούς η Χορωδία Ασβεστοχωρίου στο «Αι γενεαί πάσαι» – Βίντεο

Ρίγη συγκίνησης κυρίευσαν και τη φετινή Μεγάλη Παρασκευή τους πιστούς που είχαν κατακλύσει τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου, όταν η μικτή Χορωδία της κωμόπολης έψαλλε το πιο γνωστό, ίσως, εγκώμιο, το «Αι γενεαί πάσαι…». Τη στιγμή εκείνη ασυναίσθητα τα βλέμματα στράφηκαν προς το γυναικωνίτη, από όπου η χορωδοί απέδιδαν μοναδικά το συγκεκριμένο τροπάριο. Ήταν άλλωστε το αποτέλεσμα μιας κοπιαστικής γι αυτούς προετοιμασίας, αφού οι πρόβες άρχισαν από την αρχή της Σαρακοστής. Άλλωστε, εκτός από τον υπέροχο τρόπο που ψάλουν τις ψαλμωδίες οι ιερείς και οι ιεροψάλτες, η εξαιρετική απόδοση των εγκωμίων, συντελεί, ώστε η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου να γεμίζει ασφυκτικά το βράδυ αυτό από πιστούς και άλλων ενοριών.

Για την ιστορία αναφέρουμε πως η συγκεκριμένη Χορωδία, με διαφορετική φυσικά σύνθεση, ψάλλει τα εγκώμια επί πολλές δεκαετίες. Όπως δήλωσε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα www.asvestohori.gr, ο μεγαλύτερος σε ηλικία εν ενεργεία χορωδός της, ο 85χρονος «μπάσος» Νίκος Γέρου, που συμμετέχει σχεδόν επί μισό αιώνα στη συγκεκριμένη Χορωδία, η θεάρεστη αυτή δραστηριότητα άρχισε στο Ασβεστοχώρι κατά τη δεκαετία του ’50.

Σημαντική ήταν η συνεισφορά σε αυτήν του αείμνηστου συμπολίτη μας Γιώργου Ριτζούλη που τη διηύθυνε επί σειρά ετών, ενώ μετά το θάνατό του τον διαδέχθηκε ο συμπολίτης μας Παναγιώτης Τσιπλάκης.

Εκείνο που είναι εμφανές στο βίντεο που ακολουθεί όπου η Χορωδία ψάλλει το «Αι γενεαί πάσαι…», είναι η έλλειψη νέων ηλικιακά χορωδών. Ίσως είναι καιρός να τη στελεχώσουν και κάποιοι έφηβοι και νεάνιδες που στο παρελθόν συμμετείχαν στη Χορωδία των Δημοτικών Σχολείων Ασβεστοχωρίου και έχουν κάποια «χορωδιακή παιδεία». Με τον τρόπο αυτόν η συγκεκριμένη Χορωδία θα έχει να επιδείξει όχι μόνο παρελθόν και παρόν, αλλά και σίγουρο μέλλον.

                                                                                                                Νίκος Γιώτης

Αυτή η εγγραφή καταχωρήθηκε στην κατηγορία Βίντεο, Έθιμα, Εκδηλώσεις - Δραστηριότητες Χορωδίας, Εκκλησία - Θρησκευτικές Εκδηλώσεις, Επίκαιρα θέματα. Προσθέστε στα αγαπημένα το μόνιμο σύνδεσμο. Παρακολουθήστε κάθε σχόλιο εδω με το RSS feed της καταχώρησης. Τόσο τα σχόλια όσο και η ιχνηλασία σεν επιτρέπονται


Ένα Σχόλιο

  1. ΠΙΤΚΑΡΗ ΜΑΡΙΑ
    Καταχωρήθηκε 20 Απριλίου 2014 στις 11:13 | Μόνιμος σύνδεσμος

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.ΟΝΤΩΣ Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΠΟΛΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΛΥΝΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΨΥΧΕΣ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΕΓΩ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ Α ΓΓΙΞΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΕΩΣ ΤΙΣ 7 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΤΑ ΕΓΚΩΜΙΑ ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ.ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΨΑΛΛΟΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΕΩΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΩΡΑ ΠΙΟ ΝΩΡΙΣ ΑΠ ΟΤΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΕΝΟΡΙΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ.Powered by WordPress.