Αξιόλογα τα προγράμματα καινοτόμων δράσεων και οι παράλληλες δραστηριότητες του Γυμνασίου Ασβεστοχωρίου

Από το Γυμνάσιο Ασβεστοχωρίου με τη λήξη της φετινής σχολικής χρονιάς ανακοινώθηκαν και τα προγράμματα καινοτόμων δράσεων και οι παράλληλες δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν σ’ αυτό και ασφαλώς αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Το σημαντικότερο είναι πως έγιναν εκτός του ωραρίου διδασκαλίας, και γι αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στους  εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που δραστηριοποιούνται σ΄ αυτά.

Η ανακοίνωση του Γυμνασίου είναι η ακόλουθη:

“Αγαπητοί γονείς, συνάδελφοι και φίλοι

του 1ου Γυμνασίου Χορτιάτη, στο Ασβεστοχώρι,

Άλλη μια σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της. Ταυτόχρονα ολοκληρώθηκαν τα προγράμματα καινοτόμων δράσεων και οι παράλληλες δραστηριότητες που κάθε χρόνο επικουρούν το εκπαιδευτικό μας έργο και γίνονται εκτός ωραρίου διδασκαλίας.

Ας δούμε όμως τα προγράμματα λίγο πιο αναλυτικά.

 1. Αγωγής Σταδιοδρομίας «Σπουδές-κατάρτιση στα πράσινα επαγγέλματα». Στόχος του προγράμματος ήταν η καταγραφή των πράσινων επαγγελμάτων και η διερεύνηση όλων των εκπαιδευτικών κατευθύνσεων, που οδηγούν στην ενασχόληση με τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την πράσινη ανάπτυξη, με απώτερο σκοπό την παρότρυνση των μαθητών/-τριών για επιλογή αντίστοιχης εκπαιδευτικής και επαγγελματικής σταδιοδρομίας, υπό το πρίσμα και της σημερινής οικονομικής συγκυρίας. Συμμετείχαν 30 μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης με υπεύθυνες τις καθηγήτριες Αικατερίνη Αφεντούλη και Ελευθερία Ελευθεριάδου-Τσορλιανού. Στο πλαίσιο του προγράμματος και σε συνεργασία με το μάθημα του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, η Γ’ τάξη επισκέφθηκε στις 16/4/13 το “Οικολογικό αγρόκτημα Καζάκη” στο Λάκωμα Χαλκιδικής.

Αγωγή υγείας012. Αγωγής Υγείας «Ταξιδεύω στον κόσμο, γνωρίζω τα δικαιώματά μου» με στόχο να γνωρίσουν τα παιδιά τα ανθρώπινα δικαιώματα, να συνειδητοποιήσουν τη διαφορετικότητα, να ευαισθητοποιηθούν στις ανθρώπινες αξίες και να τους δοθεί η ευκαιρία μέσα από την βιωματική προσέγγιση να αναπτύξουν πολιτιστικές, κοινωνικές και πολιτικές δεξιότητες. Βασικά εργαλεία ήταν το θέατρο και παιχνίδια εναλλαγής ρόλων. Συμμετείχαν 27 μαθητές και μαθήτριες από τις τάξεις Β΄ και Γ΄ με υπεύθυνες τις καθηγήτριες Χρυσάνθη Γεροθανασίου και Σταυρούλα Τσέλιου. Στο πλαίσιο του προγράμματος προέκυψε μια θεατρική παράσταση με τίτλο: «Η απόδραση της τηγανιτής πατάτας» που θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο στους μαθητές/-τριες και τους γονείς του σχολείου μας, καθώς και σε Δημοτικά σχολεία του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη.

Μάσκες023. Πολιτιστικό «Μάσκες- μια διαπολιτισμική προσέγγιση στο χρόνο»

Η ομάδα έχει ως αντικείμενο: Α) την αναζήτηση πληροφοριών για το ρόλο της μάσκας μέσα στο χώρο και τον χρόνο, στον πολιτισμό της Ελλάδας αλλά και σ΄ όλο τον κόσμο.

Ήδη οι μαθητές μέσω διαδικτύου έχουν συγκεντρώσει πληροφορίες για τη μάσκα στους πολιτισμούς π.χ στην Αρχαία Ελλάδα, στην Αίγυπτο, στους Προκολομβιανούς πολιτισμούς, την Αφρική και συζητούν τις ομοιότητες και τις διαφορές τους. Β) Την επίσκεψη τόπων και εργαστηρίων όπου η «μάσκα» ακόμα και σήμερα παίζει σημαντικό ρόλο. Γ) Τη σωματική και φωνητική άσκηση των μαθητών μέσω θεατρικών τεχνικών. Στις εβδομαδιαίες συναντήσεις , η ομάδα εκφράζεται άλλοτε με το σώμα, άλλοτε με λόγο, με στοιχειώδεις ασκήσεις του σωματικού θεάτρου και με τη χρήση της «ουδέτερης» μάσκας. Δ) Τη κατασκευή «μάσκας». Φέτος ολοκληρώθηκαν οι μάσκες της Μπούλας και του Γενίτσαρου, που τις ξεκινήσαμε στο εργαστήρι της Νάουσας.

Στη διάρκεια της χρονιάς πραγματοποιήθηκαν δύο επισκέψεις. Στη Νάουσα, στις 19/2/2013, οι μαθητές ενημερώθηκαν για το έθιμο «Μπούλες και Γενίτσαροι» από τον υπεύθυνο του εργαστηρίου «το Κονάκι» και στη συνέχεια κατασκεύασαν τις παραδοσιακές μάσκες της Νάουσας. Στο Σοχό, την Τσικνοπέμπτη 7/3/2013, επισκεφτήκαμε το εργαστήριο κατασκευής παραδοσιακών φορεσιών των «Κωδωνοφόρων» και ενημερωθήκαμε για τον τρόπο παραγωγής τους. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας μας ξενάγησε στο Λαογραφικό Μουσείο και στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, 500 χρόνων περίπου, ο σύλλογος γυναικών μας κέρασε τοπικά προϊόντα, μας παρουσίασε έθιμα και χορέψαμε με κωδωνοφόρους στην πλατεία. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και τα τρία Γυμνασιακά χρόνια με την ίδια ομάδα. Συμμετείχαν 28 μαθητές και μαθήτριες Α΄ και Β΄ Γυμνασίου με υπεύθυνες τις καθηγήτριες Μαρία Λίτσιου, Χρυσάνθη Γεροθανασίου και Όλγα Τσιμίδου.

4. Πολιτιστικό «Εργαστήρι δημιουργικής γραφής» με στόχο τη σύνδεση των μαθημάτων της Γαλλικής Γλώσσας με τη ζωή των μαθητών και την προσωπική τους έκφραση καθώς και την ενσωμάτωσή της στην καθημερινότητά τους. Μια από τις δραστηριότητες του προγράμματος ήταν συγγραφή των θεατρικών κειμένων που παρουσιάστηκαν στην παράσταση «Αχ έρωτα» του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση Συμμετείχαν 19 μαθητές και μαθήτριες διαφόρων τάξεων με υπεύθυνες τις καθηγήτριες Όλγα Τσιμίδου και Μαρία Λίτσιου.

Ραδιόφωνο015. Πολιτιστικό «Η φωνή μας στον κόσμο. Το ραδιόφωνο ως μέσο επικοινωνίας του σχολείου με την κοινωνία». Συμμετείχαν 16 μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης με υπεύθυνες τις καθηγήτριες Ευγενία Ροΐδου και Αναστασία Χατζηαστερίου. Στόχο είχε να βοηθήσει τους μαθητές να δουν το σχολείο ως χώρο δημιουργίας και έκφρασης, μέσω ενός δυναμικού και άμεσου μέσου, όπως είναι το ραδιόφωνο. Στο πλαίσιο του προγράμματος παρουσιάστηκαν 4 ζωντανές ραδιοφωνικές εκπομπές από τη συχνότητα fm100,6 του Δημοτικού Ραδιοφώνου Θεσσαλονίκης. Στην 1η εκπομπή έγινε θεατρική ανάγνωση του διηγήματος του Αλ. Παπαδιαμάντη «Τα Χριστούγεννα του τεμπέλη» και συνοδεύτηκε από χριστουγεννιάτικα κάλαντα και τραγούδια απ’ όλο τον κόσμο. Η 2η εκπομπή είχε τραγούδια με «Εξαιρετικές αφιερώσεις» από τα μέλη της ομάδας. Η 3η εκπομπή συνέπεσε με τις απόκριες και περιελάμβανε αποκριάτικα έθιμα, δρώμενα και τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του κόσμου. Η 4η και τελευταία εκπομπή ήταν αφιερωμένη στο αγαπημένο άθλημα των παιδιών, που δεν είναι άλλο από το ποδόσφαιρο. Ακόμη, η ομάδα εκπροσωπήθηκε στην ημερίδα για το ραδιόφωνο και στην τελετή απονομής των «Ραδιοφωνικών βραβείων Ελλάδας και Κύπρου» που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο Noesis, στις 24 και 25/2/2013. Στις 23/4/13, συμμετείχαμε, επίσης, στην κεντρική εκδήλωση παρουσίασης των προγραμμάτων που γίνονται με ευθύνη του γραφείου Πολιτιστικών θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

ανακύκλωση016. Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Η ανακύκλωση τρόπος ζωής» με στόχο την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση και εύρεση λύσεων για το περιβάλλον, την ανακύκλωση των υλικών και κατασκευών από άχρηστα υλικά. Ένας ακόμη στόχος ήταν να συνδεθεί η περιβαλλοντική ομάδα με την τοπική κοινωνία. Εφαρμόστηκε η ομαδοσυνεργατική μέθοδος, ώστε να μάθουν οι μαθητές μέσα από τη συνεργασία να αναγνωρίζουν περιβαλλοντικά προβλήματα και να προτείνουν λύσεις. Οι δράσεις του προγράμματος ήταν ενδοσχολικές και εξωσχολικές όπως: α) συμμετοχή στο 14ο Μαθητικό Συνέδριο Περιβαλλοντικής που οργάνωσε η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Ελλάδα Καθαρή» στις 12/3/2013, με θέμα «Νερό, σταγόνα ζωής», β) διήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κερκίνη Σερρών, στις 10-11/4/13, γ) συμμετοχή στο μαθητικό φεστιβάλ περιβαλλοντικής εκπαίδευσης 2013 στις 23/4, με μουσικό δρώμενο και πόστερ. Συμμετείχαν 30 μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης με υπεύθυνες τις καθηγήτριες Παναγιώτα Καρακώστα και Ελένη Σκιά.

βότανα017. Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Περιβάλλον και Υγεία» με στόχο την ενημέρωση/ευαισθητοποίηση σε θέματα υγείας, υγιεινής διατροφής και θεραπείας με βότανα. Επίσης να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να σέβονται το περιβάλλον και ότι όταν παίρνουν κάτι απ’ αυτό να φροντίζουν ταυτόχρονα και για την αειφορική του ανάπτυξη. Ένας ακόμη στόχος ήταν να συνδεθεί η περιβαλλοντική ομάδα με την τοπική κοινωνία. Εφαρμόστηκε η ομαδοσυνεργατική μέθοδος, ώστε να μάθουν οι μαθητές μέσα από τη συνεργασία να αναγνωρίζουν τα φαρμακευτικά φυτά και βότανα, καθώς και κάποιες απ’ τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και να μάθουν τρόπους φύτευσης, συλλογής και αποθήκευσης. Οι δράσεις του προγράμματος ήταν ενδοσχολικές και εξωσχολικές όπως: α) συμμετοχή στο 6ο Συνέδριο της Π.Ε.ΕΚ.ΠΕ., την 1/12/12, β) διήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στον Αγ. Νικόλαο Νάουσας στις 4-5/4/13, γ) συμμετοχή στο μαθητικό φεστιβάλ περιβαλλοντικής εκπαίδευσης 2013 στις 23/4, με μουσικό δρώμενο και πόστερ. Συμμετείχαν 32 μαθητές και μαθήτριες απ’ όλες τις τάξεις, με υπεύθυνες τις καθηγήτριες Ελένη Σκιά, Παναγιώτα Καρακώστα και Αικατερίνη Αφεντούλη.

 ENO018. Στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΝ.Ο (enviroment on line), το σχολείο μας φέτος συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγών και αδελφοποίησης. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν 6 σχολεία της Θεσσαλονίκης, τα οποία φιλοξένησαν μαθητές-τριες από αντίστοιχο αριθμό σχολείων της Κύπρου. Το σχολείο μας συμμετείχε με 15 μαθητές-τριες της Β΄ τάξης και συνοδούς τις καθηγήτριες Αικατερίνη Αφεντούλη, Σταυρούλα Τσέλιου και Αναστασία Χατζηαστερίου και συνεργάστηκε με το Περιφερειακό Γυμνάσιο Ακακίου Λευκωσίας. Οι μαθητές/-τριες της Κύπρου φιλοξενήθηκαν από τις οικογένειες των μαθητών/-τριών από τις 13-18/3/13, ενώ οι μαθητές/-τριες του σχολείου μας ταξίδεψαν στην Κύπρο από 17-21/4/13. Στο πλαίσιο αυτών των ανταλλαγών οι μαθητές/-τριες και οι συνοδοί καθηγητές/-τριες επισκέφθηκαν αξιοθέατα, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία στη Θεσσαλονίκη και στην Κύπρο αντίστοιχα, γνώρισαν τα εκπαιδευτικά συστήματα των δύο χωρών και παρουσίασαν εργασίες που εκπόνησαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Αξίζει να θυμίσουμε, ότι το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτήθηκε από κανένα φορέα. Οι μαθητές/-τριες καθώς και οι συνοδοί καθηγητές/-τριες συμμετείχαν με δικά τους έξοδα. Η μόνη δωρεάν παροχή ήταν η διαμονή των μαθητών/-τριών που φιλοξενήθηκαν από τις αντίστοιχες οικογένειες της Θεσσαλονίκης και της Κύπρου. Οι συνοδοί καθηγητές/-τριες πλήρωσαν και για τη διαμονή τους.

 futureschool9. «Το σχολείο του Μέλλοντος» (Future school project). Ένα ακόμη πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχε το σχολείο μας, ήταν ένα σύνολο δράσεων με τακτικές συναντήσεις στη διάρκεια των οποίων, μαθητές και εκπαιδευτικοί από έξι σχολεία του Δήμου μας, με την καθοδήγηση της παιδαγωγικής ομάδας του οργανισμού eduAct και υπό την αιγίδα του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, ανταλλάξαμε σκέψεις, απόψεις, επιθυμίες και προτάσεις για το σχολείο όπως το θέλουμε να είναι στο μέλλον. Ιδιαίτερα ασχοληθήκαμε με το θέμα της σχολικής αποτυχίας, τις αιτίες, τη βαρύτητά της στη ζωή του μαθητή, τη σημασία της στις σχέσεις του μαθητή με τους εκπαιδευτικούς του, τους γονείς του αλλά και τους συμμαθητές του και κυρίως τη δυνατότητα που μπορεί να έχει, να εκμεταλλευτεί τη σχολική αποτυχία προς όφελός του. Τα παιδιά παρατήρησαν τους καθηγητές τους, πήραν συνεντεύξεις, ετοίμασαν και επεξεργάστηκαν ερωτηματολόγια, έφτιαξαν αφίσες και μία ταινία μικρού μήκους. Συνομίλησαν με αντίστοιχες ομάδες στο εξωτερικό και συνεργάστηκαν με τις δύο άλλες ομάδες με το ίδιο θέμα που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη. Συμμετείχαν σε ημερίδα του Δήμου με θέμα “Ας μιλήσουν οι μαθητές” στις 7/2/13, στην έκθεση ACSTAC 2013 στο Αμερικανικό Κολέγιο Ανατόλια στις 11/3/13 και παρουσίασαν τα αποτελέσματα και τις προτάσεις τους στην τελική ημερίδα με θέμα “Χτίζοντας τα σχολεία του μέλλοντος” που οργανώθηκε από τον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη στις 17/5/13. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 3 μαθητές και μαθήτριες με υπεύθυνη την καθηγήτρια Ευγενία Ροΐδου.

10. «Κρατικό Πτυχίο Γλωσσομάθειας». Από το 2009 έως το τρέχον σχολικό έτος, μαθητές του σχολείου μας λαμβάνουν μέρος με επιτυχία στις εξετάσεις του Κρατικού Πτυχίου Γλωσσομάθειας, επιπέδου Α1-Α2 και Β1-Β2 της Γαλλικής Γλώσσας. Η συμμετοχή των μαθητών στην ομάδα προετοιμασίας, είναι προαιρετική και η υπεύθυνη καθηγήτρια Γαλλικών αυτής της ομάδας, Όλγα Τσιμίδου, έχει αναλάβει την ευθύνη της κατάρτισής των μαθητών, εθελοντικά και πέραν του διδακτικού ωραρίου της. Η ένθερμη συμμετοχή των παιδιών, τα επιτυχή τους αποτελέσματα στις εξετάσεις αποδεικνύουν την ανάγκη ύπαρξης τέτοιας ομάδας σε κάθε σχολείο.

Αχ έρωτα0211. «Το θέατρο στην εκπαίδευση» «ΑΧ! Έρωτα!». To Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, συνεχίζει για τρίτη χρονιά, τη συνεργασία σχολείων, πάνω σε ένα κοινωνικό θέμα. Μέσα από τη θεατρική γλώσσα, δίνεται η ευκαιρία σε παιδιά και νέους να παρουσιάσουν τον κόσμο τους – βιώματα, καθημερινότητα και σχέσεις μέσα από τη δική τους οπτική, με διαλόγους που γράφονται από τους ίδιους τους μαθητές και τον σκηνοθετικό συντονισμό του κ. Goldo Bio.

Το σχολείο μας συμμετείχε και φέτος, με 4 διάλογους και 13 μαθητές σε συνεργασία με την ομάδα του προγράμματος «Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής» και υπεύθυνη καθηγήτρια την Όλγα Τσιμίδου. Η φετινή θεατρική παράσταση, είχε ως τίτλο «Αχ! Έρωτα» και παρουσιάστηκε το Σάββατο 20 /4/2013 στο Δημοτικό Θέατρο Ανετον. Οι διάλογοι αυτοί ήταν:

«Τον είδα» Τσαούσογλου Βιβή, Τσομπανοπούλου Αθηνά, Σωτηρέλη Ελένη, «Ινιάνα» Αλήογλου Καμέλια, Τουλίκας Δημήτρης, Καραπιπέρης Γιώργος, Καραδιαμαντή Γεσθημανή, Σιββάς Αργύρης, «Ο καθρέπτης» Μπασδέκη Μαρία, Καραδιαμαντή Γεσθημανή «Κορίτσια – Αγόρια» Πετρούση Κική, Ξυδόπουλος Φώτης, Τοπάλι Αγγελική, Μεταλίδης Σωκράτης.

Βιβλιοθήκη01 12. «Βιβλιοθήκη»

Εδώ και τουλάχιστον 15-17 χρόνια λειτουργεί σε καθημερινή βάση, στα διαλείμματα, η δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου, της οποίας ο χώρος, αν και μικρός, λειτουργεί και ως χώρος συνάντησης. Η υπεύθυνη καθηγήτρια Όλγα Τσιμίδου συντονίζει την ομάδα «Fun club» η οποία βοηθά: α) στη καλύτερη λειτουργία β) στη σωστότερη οργάνωσή της γ) στη συντήρηση των βιβλίων και δ) την αρχειοθέτηση των καινούριων βιβλίων σύμφωνα με το σύστημα Ντιούι. Κάθε χρόνο πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, η ομάδα ετοιμάζεται να πει τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα στους καθηγητές, τους δασκάλους, τους μαθητές, στο χωριό ολόκληρο, στις γλώσσες που διδάσκονται στο σχολείο, ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, με συνοδεία μουσικής και έχοντας ετοιμάσει για όλους χειροποίητα δωράκια. Με τα χρήματα που μαζεύονται αγοράζονται κυρίως καινούρια βιβλία και ανάλογα με την απόφαση της ομάδας, ενισχύεται κάποιος φορέας, όπως «Γιατροί του κόσμου», «Unisef»…κ.ά.

Ήταν, ομολογουμένως, μία πολύ παραγωγική χρονιά.

Δυστυχώς η λήξη της σημαδεύτηκε από την ψήφιση του νόμου για τα ωράρια των εκπαιδευτικών. Αυτό μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας στο σχολείο, όπως απώλεια οργανικών θέσεων, αναγκαστικές μετακινήσεις και μεταθέσεις εκπαιδευτικών, συγχώνευση σχολείων, αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, ακόμα και μετακινήσεις τμημάτων σε γειτονικά σχολεία. Είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς θα είναι το σχολείο μας την επόμενη σχολική χρονιά και αν θα μπορούμε ή θα έχουμε διάθεση να υλοποιούμε τέτοια προγράμματα.

Παρ΄ όλα αυτά ελπίζουμε και ευχόμαστε και του χρόνου, στο νέο μας πια κτίριο, να έχουμε τη δυνατότητα και την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε ανάλογες δραστηριότητες, που μας γεμίζουν με ικανοποίηση και προσθέτουν στη σχολική μας ζωή ενδιαφέρον και εποικοδομητικές εμπειρίες.

Καλό καλοκαίρι σε όλους με υγεία!”

Αυτή η εγγραφή καταχωρήθηκε στην κατηγορία Γυμνάσιο: Δραστηριότητες, Γυμνάσιο: Εργασίες Μαθητών, Εκπαίδευση, Επίκαιρα θέματα. Προσθέστε στα αγαπημένα το μόνιμο σύνδεσμο. Παρακολουθήστε κάθε σχόλιο εδω με το RSS feed της καταχώρησης. Τόσο τα σχόλια όσο και η ιχνηλασία σεν επιτρέπονται


Ένα Σχόλιο