Διαβάζοντας σήμερα μία είδηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων -Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) για μια ακόμη πρωτοποριακή ενέργεια του γειτονικού μας δήμου Θέρμης, ένιωσα πάλι άσχημα που με τον Καλλικράτη το Ασβεστοχώρι εντάχθηκε στον ίδιο δήμο με το Πανόραμα (από όπου προέρχεται και ο δήμαρχος Ι. Καϊτεζίδης) και την Πυλαία και όχι και με τη Θέρμη. Όπου αν κρίνουμε από τα έργα και το ενεργό ενδιαφέρον της νυν διοίκησής της για την επίλυση των προβλημάτων του δήμου, ίσως και η ιστορική μας κωμόπολη να είχε καλύτερη… τύχη, όσον αφορά σε έργα υποδομής και επίλυσης προβλημάτων.
Τελευταία ολοένα και περισσότεροι Ασβεστοχωρίτες σε συζητήσεις για τοπικά θέματα αναφέρουν τη στερεότυπη έκφραση: “αφού επεκτάθηκε που επεκτάθηκε τόσο πολύ ο δήμος μας, δε γινόταν αντί για την Πυλαία να επεκταθεί προς τη Θέρμη”; Διακαής πόθος για πολλούς αλλά τώρα πια δεν αλλάζει τίποτε…
Όσον αφορά στην είδηση που αποτέλεσε για μένα αφορμή να κάνω την αναφορά αυτή, είναι η δεύτερη πρωτοποριακή ενέργεια σε μικρό χρονικό διάστημα με την οποία ο δήμος Θέρμης προτρέπει τους δημότες του να γνωστοποιούν τα προβλήματά τους με τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών. Είχε προηγηθεί η διαδικτυακή εφαρμογή “Βελτιώνω την πόλη μου: Αιτήματα – Παράπονα – Προτάσεις” η οποία, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σχετική ιστοσελίδα https://smartcity.thermi.gov.gr/improve/el/ δίνει τη δυνατότητα “σε όσους ζουν, εργάζονται ή επισκέπτονται το δήμο Θέρμης να αναφέρουν τοπικά προβλήματα όπως: πεταμένα σκουπίδια, καμένες λάμπες ηλεκτροφωτισμού, σπασμένα πλακάκια στα πεζοδρόμια, παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, παράνομα παρκαρισμένα οχήματα, κλπ. Οι καταχωρήσεις συνοδεύονται από σχετική φωτογραφία. Επιπλέον, οι πολίτες μπορούν να κάνουν προτάσεις για τη βελτίωση των υποδομών της πόλης, αλλά και να σχολιάσουν και να δώσουν θετικές ψήφους στις υπάρχουσες καταχωρήσεις”.
Με τη σημερινή νέα πρωτοποριακή ενέργεια του γειτονικού δήμου δίδεται η δυνατότητα να ενημερώνει ο δημότης του το δήμο μέσω του κινητού του τηλεφώνου από το σημείο που εντοπίζει το πρόβλημα.
Λεπτομέρειες στο τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ που ακολουθεί:
“Ο κύριος “Χ” είναι δημότης Θέρμης. Οδηγώντας σήμερα στους δρόμους της περιοχής πρόσεξε μια βαθιά λακκούβα, σε ένα σημείο μάλιστα, όπου ο φωτισμός ήταν ελλιπής. Μέχρι πριν από λίγο καιρό θα χρειαζόταν να τηλεφωνήσει στον δήμο ή να επισκεφτεί αυτοπροσώπως τις αρμόδιες υπηρεσίες, για να υποβάλλει αίτημα επισκευής του οδικού δικτύου και αποκατάστασης του φωτισμού.
Πλέον, όμως, αρκεί να χρησιμοποιήσει το “έξυπνο” κινητό του τηλέφωνο με λειτουργικό σύστημα Android, για να δηλώσει αυτομάτως στο δήμο το σημείο όπου βρίσκεται η λακκούβα (μέσω του συστήματος γεωγραφικού εντοπισμού της συσκευής του), να τη φωτογραφίσει ώστε να διευκολύνει το συνεργείο που θ΄ αναλάβει να την κλείσει και να μεταβιβάσει άμεσα το αίτημά του στον δήμο.
Πώς; Μέσω της καινοτόμου εφαρμογής “Βελτιώνω την πόλη μου”, που θέτει σε λειτουργία ο δήμος Θέρμης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και την ερευνητική μονάδα Urenio του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
“Η εφαρμογή επιτρέπει στους πολίτες του δήμου Θέρμης να υποβάλλουν μέσω του κινητού τηλεφώνου τα πάσης φύσεως αιτήματα που αφορούν στη διαβίωση τους (π.χ., σπασμένες λάμπες, απουσία κάδου απορριμμάτων από μια γειτονιά, λακκούβες στους δρόμους, σπασμένα παγκάκια, επιπλέον φωτισμός σε κάποιο δρόμο, κλπ), ώστε αυτά να μεταβιβάζονται αυτόματα στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και να δρομολογείται η διευθέτησή τους”, υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΕΚΕΤΑ.
Η εφαρμογή για τα κινητά χρησιμοποιεί τις δυνατότητες των “έξυπνων” συσκευών, όπως για παράδειγμα την αυτόματη εξαγωγή της γεωγραφικής θέσης όπου εντοπίζεται το πρόβλημα, την οπτική απεικόνιση μέσω φωτογραφικής μηχανής και την άμεση αποστολή του στην αρμόδια υπηρεσία”.
Θερμά συγχαρητήρια λοιπόν στον δήμαρχο Θέρμης. Ελπίζουμε να τον μιμηθεί ο κ. Καϊτεζίδης ο οποίος όπως θα διαπίστωσε στην προ διμήνου συνάντηση με κατοίκους του Ασβεστοχωρίου τα προβλήματα της κωμόπολής μας είναι ουκ ολίγα, πολλών εκ των οποίων η επίλυση τους δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο…
Νίκος Γιώτης